Zink en testosteron – Kan zink het testosterongehalte verhogen?

Testosteron is een cruciaal hormoon voor mannen. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken zoals spiermassa, botdichtheid en libido. Het is ook belangrijk voor de aanmaak van sperma en rode bloedcellen. Vanwege deze factoren is het voor mannen van cruciaal belang om voldoende van dit vitale hormoon te hebben.

Testosteron bij mannen wordt geproduceerd in de testikels. Wanneer de productie van testosteron stopt of ernstig afneemt, wordt dit hypogonadisme genoemd. Dit veroorzaakt een sterke afname van de zin in seks en kan zelfs de volgende symptomen veroorzaken:

 • Depressie
 • Erectiestoornissen
 • Onvruchtbaarheid
 • Verminderde spiermassa
 • Osteoporose


Het is ook belangrijk om op te merken dat er een duidelijke correlatie bestaat tussen zinkniveaus en testosteronniveaus. Vaak als een man weinig testosteron heeft, heeft hij ook een tekort aan zink. Dit roept de vraag op of het testosterongehalte kan worden verhoogd met een verbetering van het zinkgehalte en, zo ja, hoe je ervoor kan zorgen dat je voldoende zink binnenkrijgt.

Om deze vraag over de correlatie tussen zink en testosteron te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat zink is en hoe het je lichaam beïnvloedt.

Wat is zink en wat doet het?

Zink is een chemisch element en voedingsstof die in veel voedingsmiddelen voorkomt, zoals bijvoorbeeld rood vlees. Zink helpt zowel het immuunsysteem als het metabolisme om op een optimaal niveau te functioneren en is een essentieel onderdeel van het vermogen van je lichaam om wonden te helen. Zink bevordert ook de eiwit- en DNA-synthese en helpt bij de groei en ontwikkeling van ons lichaam.

Zink en testosteron

Zink wordt ook aan veel medicijnen toegevoegd, vanwege het vermogen om het immuunsysteem te stimuleren. Het mineraal wordt vaak aangetroffen in neussprays, hoestdruppels en andere verkoudheidsmedicatie. Er is geen discussie over de kracht van zink als het gaat om het vermogen van het lichaam om ziektes te bestrijden.

Is het met al deze voordelen ook mogelijk dat zink het testosterongehalte verhoogt?

Zink en testosteron: wat is de link?

Er is een duidelijk verband tussen lage testosteronniveaus en een zinktekort. Welke rol zink speelt bij de prevalentie van testosteron is niet helemaal duidelijk, maar men gelooft dat het een positief effect heeft op de cellen in de testikels die verantwoordelijk zijn voor de productie van testosteron.

Er zijn onderzoeken uitgevoerd om de effecten van zinksuppletie als remedie tegen hypogonadisme te testen. Een bepaalde studie in de Journal of Exercise Physiology ontdekte dat wanneer mannen met een laag testosteron 30 mg zinksupplementen per dag kregen, het gehalte van vrije testosteron in hun lichaam toenam.

Dit toont duidelijk bewijs dat wanneer een zinktekort een laag testosterongehalte veroorzaakt, de effecten kunnen worden omgekeerd met een hogere zinkinname. Omdat het lichaam geen zink opslaat, is het ook belangrijk om elke dag voldoende van de voedingsstof binnen te krijgen.

Lees ook: 9 beste testosteroncycli

Hoe beïnvloedt zink andere hormonen?

De positieve effecten van zink zijn niet alleen van toepassing bij testosteron. Verschillende andere belangrijke hormonen in het lichaam hebben voldoende zinkinname nodig om goed gereguleerd te worden. Deze hormonen zijn:

 • Groeihormoon – Zoals de naam al doet vermoeden, is het groeihormoon verantwoordelijk voor de groei van je lichaam. Dit is vooral belangrijk bij kinderen van wie het lichaam zich nog aan het ontwikkelen en groeien is. Van zinksuppletie is aangetoond dat het een effect heeft op een verhoogd groeihormoon bij kinderen met een tekort aan beide.
 • Schildklierhormonen (T3 & T4) – Triiodothyronine (T3) en thyroxine (T4) zijn twee hormonen die door de schildklier worden afgegeven. Deze hormonen zijn primair verantwoordelijk voor het reguleren van het metabolisme. Het is gebleken dat zink grotendeels verantwoordelijk is voor het bevorderen van het gehalte van deze hormonen.
 • Progesteron – Dit hormoon wordt geproduceerd door de eierstokken bij vrouwen. Het is verantwoordelijk voor het reguleren van de menstruatiecyclus en is belangrijk tijdens de vroege stadia van de zwangerschap. Voor vrouwen met een laag progesterongehalte kan zink helpen door de productie van het follikelstimulerend hormoon te verhogen, wat de eisprong veroorzaakt. Uiteindelijk produceert dit progesteron.

Zoals je kan zien, is zink erg belangrijk voor de algehele hormoonregulatie in het lichaam van zowel mannen als vrouwen.

Hoe kom je aan genoeg zink?

Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende zink binnenkrijgt, idealiter 11 mg per dag voor mannen en 8 mg per dag voor vrouwen onder normale omstandigheden. Voor mannen met een laag testosteron is het belangrijk om aan deze dagelijkse behoefte te voldoen om de niveaus van dit kritieke hormoon te verhogen. Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat je voldoende zink in je lichaam krijgt.

zink en testosteron

Eet zinkrijk voedsel

Er zijn veel voedingsmiddelen die zink bevatten en door deze in je dieet op te nemen, kan je ervoor zorgen dat je zinkgehalte op een optimaal niveau blijft. Sommige voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan zink zijn onder meer:

 • Rundvlees
 • Oesters
 • Krab
 • Bonen
 • Yoghurt
 • Varkensvlees
 • Havermout
 • Noten
 • Verrijkte granen

Als je problemen hebt met het eten van dit soort voedsel, hetzij door persoonlijke voorkeur of andere dieetbeperkingen, is er de mogelijkheid om zinksupplementen te nemen.

Zinksupplementen

Een reeks zinksupplementen kan worden gekocht bij elke supermarkt of apotheek. Deze supplementen zijn bedoeld om dagelijks te worden ingenomen om aan je dagelijkse aanbevolen zinkinname te voldoen. Het is echter belangrijk om alleen de aanbevolen dosering te nemen zoals vermeld op het etiket. Hoewel het soms voorkomt, bestaat de kans dat je zinktoxiciteit krijgt als je ruim boven de aanbevolen dosis inneemt. De meest voorkomende bijwerkingen van zinktoxiciteit zijn braken en diarree.

Voorgestelde testosteronbooster

Eén van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je testosteronniveaus stijgen, is met behulp van een natuurlijk testosteronsupplement zoals Testogen dat niet alleen zink als ingrediënt bevat, maar ook een hele lijst ingrediënten bevat die kunnen helpen om je testosteronniveaus op natuurlijke wijze te verhogen en zonder bijwerkingen.

Testogen

9.9/10

★★★★★

Features

 • verhoogt de spier
 • verhoogt kracht
 • verhoogt het libido
 • geen bijwerkingen
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • uitstekende gebruikersrecensies
 • 100 dagen niet-goed-geld-terug garantie
 • 2 Potten+ 1 Gratis

Testogen krijgt geweldige recensies en bestaat nu al meer dan een decennium. Het is ook geweldig voor het verkrijgen van spieren en kracht en het beste is dat het wordt geleverd met een volledige

Niet tevreden? Geld Terug garantie. Bekijk mijn eerlijke en gedetailleerde Testogen Review door hier te klikken.

Eindoordeel: verhoogt zink het testosterongehalte?

Zink is een natuurlijk mineraal dat voorkomt in veel van de voedingsmiddelen die we dagelijks eten, en het is van vitaal belang voor de productie van veel belangrijke hormonen in ons lichaam. Een van deze hormonen is testosteron, en met name voor mannen kan een tekort aan testosteron zeer negatieve effecten hebben.

Als je een tekort aan testosteron hebt, is de kans groot dat je ook een tekort aan zink hebt. Door je zinkinname te verbeteren, kan je gezondere testosteronniveaus bekomen, naast alle andere ongelooflijke voordelen van zink.

Hoewel zink zo belangrijk voor ons is, maakt ons lichaam het niet op natuurlijke wijze aan. Dit betekent dat men voorzichtig moet zijn met het eten van voedingsmiddelen met zink of, als alternatief, een zinksupplement moet nemen. Door de zinkspiegels te houden op het niveau dat ze zouden moeten zijn, zorg je voor gezonde niveaus van de hormonen in je lichaam en houdt je je immuunsysteem op volle capaciteit.

Vergelijkbare berichten