Testosteron tekort – Symptomen van een laag testosterongehalte bij mannen

Laag Testosteron

Testosteron is een hormoon dat door het menselijk lichaam wordt aangemaakt. Het wordt voornamelijk bij mannen geproduceerd door de testikels. Testosteron beïnvloedt het uiterlijk en de seksuele ontwikkeling van een man. Het stimuleert de spermaproductie en de seksuele drang van een man. Het helpt ook bij het opbouwen van spier- en botmassa.

De productie van testosteron neemt doorgaans af met de leeftijd. Volgens de American Urological Association hebben ongeveer 2 op de 10 mannen ouder dan 60 jaar een laag testosterongehalte. Dat stijgt licht tot 3 op de 10 mannen wanneer ze de 70 en 80 bereiken.

Mannen kunnen een reeks symptomen ervaren als het testosteron meer daalt dan zou moeten. Een laag testosterongehalte wordt gediagnosticeerd wanneer de niveaus onder de 300 nanogram per deciliter (ng/dL) komen.

Een normaal bereik is typisch 300 tot 1.000 ng/dL, volgens de amerikaanse Food and Drug Administration. Een bloedtest, een serumtestosterontest genaamd, wordt gebruikt om je niveau van circulerend testosteron te bepalen.

Een reeks symptomen kan optreden als de testosteronproductie drastisch onder het normale niveau daalt. Tekenen van een tekort aan testosteron zijn vaak subtiel. Hier zijn 12 tekenen van een testosterontekort bij mannen.

testosteron tekort

1. Laag libido

Testosteron speelt een sleutelrol in het libido bij mannen. Sommige mannen kunnen een afname in hun libido ervaren naarmate ze ouder worden. Iemand met een laag testosterongehalte zal echter waarschijnlijk een meer drastische daling ervaren in hun verlangen om seks te hebben.

2. Moeite met erectie

Terwijl testosteron het libido van een man stimuleert, helpt het ook bij het krijgen en behouden van een erectie. Testosteron alleen veroorzaakt geen erectie, maar stimuleert receptoren in de hersenen om stikstofmonoxide te produceren.

Stikstofmonoxide is een molecule dat helpt een reeks chemische reacties op gang te brengen die nodig zijn om een erectie te krijgen. Als de testosteronniveaus te laag zijn, kan een man moeite hebben om een erectie te krijgen voorafgaand aan de seks of om spontane erecties te krijgen (bijvoorbeeld tijdens de slaap).

Testosteron is echter slechts één van de vele factoren die helpen bij adequate erecties. Onderzoek geeft geen uitsluitsel over de rol van testosteronvervangers bij de behandeling van erectiestoornissen.

In een aantal onderzoeken waarin werd gekeken naar het voordeel van testosteron bij mannen met erectieproblemen, liet bijna de helft geen verbetering zien bij een behandeling met testosteron. Vaak spelen andere gezondheidsproblemen een rol bij erectieproblemen. Deze kunnen zijn:

  • suikerziekte
  • schildklier problemen
  • hoge bloeddruk
  • hoge cholesterol
  • roken
  • alcoholgebruik
  • depressie
  • stress
  • angst

3. Laag spermavolume

Testosteron speelt een rol bij de productie van zaadvocht, de melkachtige vloeistof die helpt bij de beweeglijkheid van het spermazaad. Mannen met een testosterontekort zullen tijdens de ejaculatie vaak een afname van het volume van hun sperma opmerken.

4. Haaruitval

Testosteron speelt een rol bij verschillende lichaamsfuncties, waaronder de haarproductie. Kaal worden is voor veel mannen een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. Hoewel kaal worden een erfelijke component heeft, kunnen mannen met een laag testosterongehalte ook verlies van lichaams- en gezichtshaar ervaren.

5. Vermoeidheid

Mannen met een laag testosterongehalte hebben extreme vermoeidheid en een afname van het energieniveau gemeld. Je hebt misschien een testosterontekort als je de hele tijd moe bent ondanks voldoende slaap of als je het moeilijker vindt om gemotiveerd te raken om te sporten.

Testostron tekort

6. Verlies van spiermassa

Omdat testosteron een rol speelt bij het opbouwen van spieren, kunnen mannen met een laag testosterongehalte een afname van de spiermassa opmerken. Studies hebben aangetoond dat testosteron wel de spiermassa beïnvloedt, maar niet noodzakelijk de kracht of het functioneren van de spieren.

7. Meer lichaamsvet

Mannen met een laag testosterongehalte kunnen ook een toename van lichaamsvet ervaren. In het bijzonder ontwikkelen ze soms gynaecomastie of vergroot borstweefsel. Aangenomen wordt dat dit effect optreedt als gevolg van een onbalans tussen testosteron en oestrogeen bij mannen.

Lees Ook:

8. Verminderde botmassa

Osteoporose, of het dunner worden van botmassa, is een aandoening die vaak wordt geassocieerd met vrouwen. Mannen met een laag testosterongehalte kunnen echter ook botverlies ervaren.

Testosteron helpt bij het produceren en versterken van bot. Dus mannen met een testosterontekort, vooral oudere mannen, hebben een lager botvolume en zijn vatbaarder voor botbreuken.

9. Stemmingswisselingen

Mannen met een laag testosterongehalte kunnen stemmingswisselingen ervaren. Omdat testosteron veel fysieke processen in het lichaam beïnvloedt, kan het ook de stemming en het mentale vermogen beïnvloeden. Onderzoek suggereert dat mannen met een laag testosterongehalte meer kans hebben op depressie, prikkelbaarheid of een gebrek aan focus.

10. Beïnvloed geheugen

Zowel de testosteronniveaus als de cognitieve functies – met name het geheugen – nemen af met de leeftijd. Als gevolg hiervan hebben artsen een theorie bedacht die stelt dat lagere testosteronniveaus kunnen bijdragen aan het aangetaste geheugen.

Volgens een onderzoeksstudie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, hebben enkele kleinere onderzoeksstudies testosteronsuppletie gekoppeld aan een verbeterd geheugen bij mannen met een laag testosterongehalte. De auteurs van de studie hebben echter geen geheugenverbeteringen waargenomen in hun studie van 493 mannen met een testosterontekort die testosteron of een placebo namen.

testosteron tekort

11. Kleinere testikels

Lage testosteronniveaus in het lichaam kunnen bijdragen aan testikels die kleiner zijn dan gemiddeld. Omdat het lichaam testosteron nodig heeft om de penis en testikels te ontwikkelen, kunnen lage testosteronniveaus bijdragen aan een onevenredig kleinere penis of testikels in vergelijking met een man met normale testosteronniveaus.

Er zijn echter andere oorzaken van testikels die kleiner zijn dan gemiddeld naast lage testosteronniveaus, dus dit is niet altijd alleen een symptoom van een laag testosterongehalte.

12. Lage bloedwaarden

Artsen hebben een laag testosterongehalte in verband gebracht met een verhoogd risico op bloedarmoede, volgens een onderzoeksartikel in de Journal of the American Medical Association.

Toen de onderzoekers testosterongel toedienden aan anemische mannen die ook een laag testosterongehalte hadden, zagen ze verbeteringen in het bloedbeeld in vergelijking met mannen die een placebogel gebruikten. Enkele van de symptomen die bloedarmoede kan veroorzaken, zijn concentratieproblemen, duizeligheid, kramp in de benen, slaapproblemen en een abnormaal snelle hartslag.

Hoe testosteron verhogen?

Er zijn verschillende manieren om de testosteronniveaus in je lichaam te verhogen en enkele daarvan zijn:

Testosteron-injecties of -shots hebben hun eigen voor- en nadelen. Hoewel testosteron- of Sustanon- injecties kunnen helpen de testosteronniveaus vrijwel onmiddellijk te verhogen, zullen ze waarschijnlijk veel bijwerkingen veroorzaken. Bovendien zijn ze duur en kunnen injecties ook behoorlijk pijnlijk zijn. Ze worden niet echt aanbevolen voor het verhogen van testosteronniveaus bij mannen.

Daarnaast zijn er verschillende natuurlijke manieren om testosteron bij mannen te verhogen en deze omvatten regelmatige krachttraining, bepaalde veranderingen in het dieet, stoppen met alcohol, verminderen van stress, enz.

De beste manier om je testosteronniveau een enorme boost te geven zonder bang te hoeven zijn voor bijwerkingen, is echter met behulp van natuurlijke testosteronsupplementen zoals Testogen.
Testogen is één van de meest populaire testosteronboosters die gemaakt is met 100% natuurlijke ingrediënten en die je kan helpen om binnen een paar weken verbluffende resultaten te krijgen. Het is een supplement dat wordt geleverd met vloeibare testosterondruppels die gewoon geweldig zijn en die je kunnen helpen om bijna onmiddellijke resultaten te krijgen zonder bijwerkingen.

Geen wonder dat dit supplement verbazingwekkend positieve gebruikersrecensies heeft gekregen. Je kan de Testogen Review bekijken door hier te klikken.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als het testosterongehalte van een man laag is?

Lage testosteronniveaus kunnen leiden tot veel fysieke en emotionele veranderingen bij mannen. Een daling van het testosterongehalte resulteert in verlies van spiermassa, gewichtstoename, een laag libido, erectiestoornissen, eem laag aantal zaadcellen, een gebrek aan energie, stemmingswisselingen en depressie enz.

Hoe herstel je je testosterongehalte?

Eén van de manieren om testosteron te stimuleren is met behulp van testosteroninjecties, maar ze kunnen veel bijwerkingen veroorzaken. Natuurlijke manieren omvatten regelmatige training, veranderingen in het dieet, voldoende slaap, het verminderen van stress enz. Natuurlijke testosteronsupplementen zijn de beste keuze en ze werken verbazingwekkend goed in combinatie met een regelmatige trainingsroutine en een goed dieet.

Conclusie

Leven met een laag testosterongehalte is voor de meeste mannen niet gemakkelijk. Het kan je fysieke en emotionele welzijn echt veranderen. Gelukkig kunnen de testosteronniveaus op natuurlijke wijze worden verhoogd, zoals hierboven besproken. Probeer natuurlijke testosteronsupplementen eens en je zal meteen kunnen genieten van de veranderingen die ermee gepaard gaan!

Vergelijkbare berichten