Testosteron en suikerspeigel – hoe beïnvloedt bloedsuiker het mannelijke libido?

De meeste mannen zijn zich hier niet eens van bewust, maar hun testosteron- en bloedsuikerspiegel zijn zo sterk met elkaar verbonden dat diabetes vaak wordt geassocieerd met lage testosteronspiegels.

Voordat ik verder ga, denk ik dat testosteron (het overheersende mannelijke geslachtshormoon) een kleine introductie nodig heeft!

Testosteron is een anabool steroïde hormoon dat mannen hun mannelijke eigenschappen geeft. Het is het hormoon dat jongens in mannen verandert en het is een piek in de productie ervan tijdens de puberteit die leidt tot groei van gezichts- en romphaar, verdieping van de stem en groei van externe mannelijke genitaliën.

Niet alleen dit, het is ook het hormoon dat verband houdt met agressief gedrag bij mannen. De productie van dit hormoon is op het hoogste niveau in je lichaam tijdens de puberteit of adolescentie, maar het begint af te nemen wanneer je de 30 voorbij bent.

Dit is wanneer dingen bergafwaarts gaan, of het nu gaat om spiergroei, libido, hardheid van de erectie, enz. Niet alleen dit, een laag testosteron leidt ook tot stemmingswisselingen en depressie bij mannen.

Terugkomend op het verband tussen de bloedsuikerspiegel en het testosterongehalte: onderzoek heeft aangetoond dat een laag testosterongehalte bij mannen en een hoog testosterongehalte bij vrouwen verband houdt met diabetes.

Bloedsuiker en testosteron

Hoge bloedsuikerspiegels in je lichaam kunnen de productie van testosteron beïnvloeden, samen met veel meer functies in je lichaam.

Wanneer je bloedsuikerspiegel steeds aan de hoge kant is, heeft je hypofyse de neiging minder luteïniserend hormoon of LH te produceren. Dit heeft een directe invloed op de productie van testosteron, omdat het LH is dat de Leydig-cellen in de testikels stimuleert om testosteron te produceren.

Testosteron en suikerspeigel

Het is duidelijk dat met niet genoeg LH, je lichaam niet voldoende hoeveelheden testosteron gaat produceren en dit kan leiden tot een tekort aan testosteron, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zowel fysiologisch als psychologisch.

Testosteron en insulineresistentie

Onderzoek heeft een sterk verband aangetoond tussen testosteron en insulineresistentie.

Maar wat is insulineresistentie?

Makkelijk uitgelegd: wanneer je lichaam niet normaal reageert op de insuline die door je alvleesklier wordt uitgescheiden, wordt er over “insulineresistentie” gesproken.

Wat er vervolgens gebeurt, is dat om een normale bloedsuikerspiegel te behouden, je alvleesklier harder moet werken om meer insuline te produceren en na verloop van tijd wordt het heel moeilijk om aan de vraag van je lichaam te voldoen. Natuurlijk stijgt na verloop van tijd ook je bloedsuikerspiegel.

Langzaam maar zeker blijft je bloedsuikerspiegel stijgen en word je als ‘pre-diabetisch’ beschouwd. Later verandert dit in diabetes type 2.

Maar hier houdt het niet echt op.

Een andere complicatie die zich voordoet, is dat je lichaamsvet begint aan te komen en spiermassa begint te verliezen. Nu dreigt dit een vicieuze cirkel te worden door de insulineresistentie verder te verhogen.

Laat me het verband uitleggen tussen je bloedsuikerspiegel en spiermassa….

De spiermassa in je lichaam speelt een belangrijke rol bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel en de insulineresistentie, omdat het meer calorieën verbrandt, zelfs als je lichaam in rust is. Nu, hoe minder testosteron je aanmaakt, hoe meer spieren je verliest, en met het verlies van spiermassa worden er meer calorieën in je lichaam afgezet als vet. Dit heeft weer de neiging om de insulineresistentie en de bloedsuikerspiegel te verhogen.

Kortom, het is een zeer gecompliceerde mix en alles lijkt met elkaar verbonden te zijn. Elk probleem met je hormonen zal je bloedsuikerspiegels beïnvloeden en vice versa.

Bloedsuikerspiegels en mannelijk libido

Zoals ik hierboven al vermeld heb, leidt een piek in de bloedsuikerspiegel tot een laag testosteron. Dit wekt duidelijk je seksuele lust, maar er is nog een ander cruciaal effect van hoge bloedsuikerspiegels waar rekening mee gehouden moet worden.

Testosteron en suikerspeigel

Het is een robuuste bloedtoevoer naar de penis die je een gezond libido en hardere erecties geeft. Een hoge bloedsuikerspiegel heeft de neiging de bloedvaten en zenuwuiteinden in je penis te beschadigen en heeft een ernstige invloed op de bloedstroom. Zonder voldoende bloed dat in de penis komt, is het onmogelijk om een ijzersterke erectie te krijgen of te behouden. Hoge suikerspiegels blijven dus een van de belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen bij mannen.

Ik moet hier vermelden dat hoge bloedsuikerspiegels je lichaam op meer dan één manier beïnvloeden en het zorgt ervoor dat je lichaam moeite heeft om op volle capaciteit te functioneren.

Laag testosterongehalte en seksuele drang

Er zijn veel factoren die je libido of sksuele drang kunnen beïnvloeden en sommige hiervan kunnen je dieet, stressniveaus, slaapkwaliteit, depressie en andere levensstijlfactoren zijn, zoals gebrek aan lichaamsbeweging, enz.

Een van de meest geaccepteerde feiten is dat je libido de neiging heeft om af te nemen naarmate je ouder wordt.

Een laag testosterongehalte wordt ook verondersteld één van de belangrijkste factoren te zijn die een negatief effect kunnen hebben op je libido of seksuele drang. Hoewel er weinig bekend is hoe een laag testosterongehalte het libido kan verlagen, is het een bekend feit dat het effect heeft.

Manieren om je testosteronniveaus te verbeteren

Hier zijn enkele eenvoudige en gemakkelijke manieren om je testosteronniveaus te verhogen:

Verbeter je bloedsuikerspiegel

Zoals je hierboven al hebt gezien hoe de bloedsuikerspiegel je testosteron kan beïnvloeden, is het belangrijk om een optimale bloedsuikerspiegel in je lichaam te behouden. Dit kan door veranderingen in je dieet en door regelmatige lichaamsbeweging. Als je medicijnen nodig hebt, moet je je arts raadplegen die je na controle van je toestand geschikte medicijnen kan voorschrijven.

Beginnen met trainen

Eén van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden is dat elke vorm van lichaamsbeweging of training kan helpen om je bloedsuikerspiegels en insulinegevoeligheid te verbeteren. Bovendien helpt lichaamsbeweging ook enorm bij het verhogen van de testosteronproductie. Krachttraining lijkt de beste vorm van oefening wat betreft het verhogen van testosteron. Maar iets eenvoudigs en gemakkelijks als elke ochtend of avond een wandeling maken, kan veel verschil in je testosteronniveau veroorzaken.

Verbeter je dieet

Je dieet speelt een cruciale rol bij het verbeteren van zowel je bloedsuikerspiegel als je testosterongehalte. Als je de hele dag door frisdrank en rotzooi drinkt, zul je grote schade aanrichten aan je testosteronniveau. Het is dus absoluut noodzakelijk dat je op je dieet let en meer eiwitten,

groene groenten en volwaardige voedingsmiddelen consumeert. Je moet ook voedingsmiddelen met eenvoudige koolhydraten en suikers vermijden.

Manieren om je testosteronniveaus te verbeteren

Beperk je alcoholinname

Bingedrinken is een van de onderliggende oorzaken van hoge bloedsuikerspiegels en verhoogt de insulineresistentie bij zowel mannen als vrouwen. Het is dus belangrijk om je alcoholgebruik onder controle te houden. Door dit te doen, zou je de insulinegevoeligheid en ook de testosteronproductie moeten kunnen verhogen.

Krijg meer slaap

Gebrek aan slaap is een van de meest voorkomende factoren die zowel je testosteron- als je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Als je iemand bent die er een gewoonte van heeft gemaakt om elke nacht slechts 5 uur te slapen in plaats van 7-8 uur, zal je lichaam reageren door je testosteronwaarden te verlagen en je bloedsuikerspiegel te verhogen. Het is bekend dat slechts 5 uur slapen je testosterongehalte met maar liefst 10-15% kan verlagen.

Stop met roken

Er zijn twee manieren waarop roken je seksuele gezondheid beïnvloedt. Allereerst, elke keer dat je een sigaret rookt, worden je bloedvaten vernauwd, wat resulteert in een slechte bloedtoevoer naar zowel de penis als de rest van het lichaam. Niet alleen dit, nicotine in je bloedbaan heeft de neiging je lichaam meer insulineresistent te maken, wat je bloedsuikerspiegels verhoogt en je testosteronniveaus verder verlaagt. Dus als je je testosterongehalte en je libido wil verhogen, is het tijd om afscheid te nemen van sigaretten.

Gebruik een natuurlijk testosteronsupplement

Hoewel testosteron kan worden verhoogd met behulp van testosteronshots, zijn ze niet echt aan te raden omdat ze veel bijwerkingen hebben. Testosteronsupplementen daarentegen zijn een veel betere optie omdat ze veilig en effectief zijn en geen bijwerkingen hebben. Ze zijn gemaakt met volledig natuurlijke ingrediënten en helpen je lichaam de eigen natuurlijke testosteronproductie te stimuleren.

Bekijk de beste testosteronboosters die je kunnen helpen een robuust libido, meer spiermassa, sterkere botten, hardere erecties, enz… te krijgen en die ongelooflijk positieve gebruikersrecensies gekregen hebben.

Veelgestelde vragen

Kan ik testosteron krijgen als ik diabetes heb?

Volgens een studie gepubliceerd in Diabetes Care, zullen mannen met diabetes waarschijnlijk aanzienlijk profiteren van testosterontherapie. Je moet er rekening mee houden dat een laag testosterongehalte vaak geassocieerd wordt met een hoge bloedsuikerspiegel bij mannen en door de testosteronniveaus te herstellen, kan het mogelijk zijn om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Heeft testosteron invloed op de insulineresistentie?

Testosteron is het overheersende mannelijke hormoon en een daling van de niveaus ervan leidt vaak tot een heleboel problemen, waaronder een verhoogde insulineresistentie. Testosteron kan dus helpen de insulineresistentie en ook het LDL-cholesterol in je lichaam te verminderen. Dit is het slechte cholesterol en een hoog LDL-gehalte heeft de neiging om de kans op een hartinfarct te vergroten.

Conclusie

Het is moeilijk om aan mannen te denken zonder testosteron. Zoals je hierboven hebt gezien, kunnen lage testosteronniveaus veel gezondheidsproblemen en problemen bij mannen veroorzaken, waaronder hoge bloedsuikerspiegels, enz… Hoewel veranderingen in levensstijl je kunnen helpen om je testosteronniveaus te herstellen, kosten ze tijd en veel inspanning. Het combineren van dergelijke inspanningen met een goed testosteronsupplement zoals Testogen kan je werk makkelijker maken.

Vergelijkbare berichten