Dianabol bijwerkingen – Moet ik Dbol gebruiken of niet?

Dianabol (Methandrostenolone) is één van de krachtigste anabole steroïden op de markt en wordt vaak de ‘grootvader van anabole steroïden’ genoemd. Zelfs van Arnold Schwarzenegger is bekend dat hij deze steroïde in de jaren 70 en 80 heeft gebruikt toen er weinig bekend was over de bijwerkingen ervan.

De voordelen van Dianabol worden zeker niet in twijfel getrokken, en het blijft 50 jaar later net zo populair. De voordelen zijn goed bekend in de fitness- en bodybuildingwereld, maar de bijwerkingen worden soms gebagatelliseerd, met beginners die vaak dianabol gebruiken tijdens een eerste cyclus.

Hieronder staan de meest voorkomende Dianabol bijwerkingen die gebruikers ervaren, zodat je de risico’s kan begrijpen en kan afwegen of het de moeite waard is om deze te doorstaan (om van de voordelen te kunnen genieten).

Dianabol bijwerkingen

1. Cholesterol en bloeddruk

Dianabol heeft een duidelijk negatief effect op bloeddruk en cholesterol, vanwege de verhoogde vorming van tandplak. Gebruikers kunnen een forse stijging van het LDL-cholesterolgehalte verwachten, met een even verwoestende daling van het HDL-cholesterolgehalte. Als gevolg hiervan zal de bloeddruk van een gebruiker aanzienlijk stijgen, waardoor het risico op een hartinfarct (hartaanval) toeneemt.

Dianabol bijwerkingen

Dianabol is één van de meer schadelijke anabole steroïden vanuit een cardiovasculair perspectief, omdat het een orale steroïde is en dus door de lever gaat.

Dientengevolge stimuleert het hepatische lipase – een enzym dat de verlaging van HDL (goede cholesterol) verergert.

Bovendien veroorzaakt Dianabol een aanzienlijke waterretentie, omdat het aromatase-enzym aanwezig is. Dit verhoogt op zijn beurt de viscositeit van het bloed – waardoor de bloedstroom van en naar het hart belemmerd wordt.

Om de cardiovasculaire belasting van Dianabol te verminderen, kunnen bodybuilders visolie (4 g/dag) innemen. Dit kan een geweldige manier zijn om de bloeddruk te stabiliseren en dit kan met name het geval zijn bij mannen die overgevoelig zijn.

Regelmatige cardio-/aërobe oefeningen kunnen ook een verhoging van de bloeddruk verminderen wanneer Dianabol gebruikt wordt en dit kan te wijten zijn aan een toename van de productie van stikstofmonoxide (N.O.), vrijgekomen uit endotheelcellen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat stikstofmonoxide een belangrijke rol speelt bij het ontspannen van de bloedvaten in je lichaam en dat dit enorm helpt bij het verbeteren van de bloedstroom.

Een regelmatige cardiovasculaire activiteit kan bijzonder gunstig zijn voor bodybuilders, omdat gewichtheffen het tegenovergestelde effect heeft op de bloedvaten aangezien het de bloedvaten doet vernauwen.

Opmerking: iedereen die een hoge bloeddruk heeft of een genetische hartaandoening in zijn familie heeft, moet Dianabol vermijden.

2. Gynaecomastie

Dianabol zorgt voor oestrogene effecten vanwege het aanwezige aromatase-enzym, dus het kan gynaecomastie veroorzaken.

Dianabol bijwerkingen

Een ander probleem dat vaak met Dianabol geassocieerd wordt, is dat het de neiging heeft om water vast te houden in je lichaam. Geen wonder dat de meeste mannen in de Dianabol-cyclus gynaecomastie ervaren. Dit is een medische aandoening die vaak wordt geassocieerd met een abnormale groei van borstweefsel bij mannen als gevolg van hoge oestrogeenspiegels.

In milde gevallen kan dit resulteren in slechts gezwollen tepels en in extreme gevallen kan je borstkas lijken op vrouwelijke borsten.

Gezwollen tepels zijn vaak omkeerbaar en verdwijnen dus na de cyclus; zodra de hormonen weer normaal worden (en de oestrogeenspiegels dalen).

Uitzetting van borstweefsel in matige/agressieve gevallen kan echter alleen worden gecorrigeerd met een operatie.

Om gynaecomastie te voorkomen, kan een aromataseremmer (AI) of selectieve oestrogeenreceptormodulator (SERM) worden ingenomen. Een aromataseremmer blokkeert de

omzetting van testosteron in oestrogeen; dit kan echter ook het cholesterolgehalte verhogen; omdat oestrogeen de goede cholesterol (HDL) verhoogt. Zo kan de bloeddruk verslechteren met behulp van een AI.

Als alternatief kan een SERM gynaecomastie voorkomen door oestrogeenachtige effecten op receptorniveau te blokkeren, waardoor de omzetting van testosteron in oestrogeen niet wordt beïnvloed (en gezondere cholesterolverhoudingen behouden blijven).

Twee populaire SERM’s die door bodybuilders worden gebruikt, zijn Nolvadex en Clomid. Deze kunnen worden gebruikt als de tepels beginnen op te zwellen, waardoor de vorming van agressief borstweefsel effectief voorkomen wordt.

Opmerking: het combineren van Dianabol met andere oestrogene middelen, zoals testosteron of Anadrol, verhoogt ook het risico op gynaecomastie.

3. Waterretentie

Waterretentie is het bijproduct van het stijgen van de oestrogeenspiegels, waardoor gebruikers 5 kg of meer aan vocht winnen.

Dit zorgt voor een gladde, zachte en minder gedefinieerde uitstraling van de spieren, vandaar dat Dianabol een off-season bulking steroïde genoemd wordt. Het kan ook resulteren in een uitpuilende buik of een opgeblazen gevoel dat zelfs zichtbaar kan zijn in je gezicht.

Waterretentie op zich is voor de meeste gebruikers geen probleem, aangezien het tijdelijk en gunstig is voor de spierkracht – vanwege extra intracellulair vocht.

Als een persoon bij het gebruik van Dianabol de waterretentie wil verminderen, kan een diureticum zoals Furosemide gebruikt worden. Dit zal de esthetiek verbeteren, ten koste van minder volle spieren en een kleine afname in kracht. Diuretica kunnen ook de bloeddruk verbeteren, doordat het bloed minder stroperig wordt en dus gemakkelijker kan circuleren.

Over het algemeen, als een persoon waterretentie wil vermijden terwijl hij spieren opbouwt, kan het beter zijn om een trenbolone, Superdrol of Winstrol cycle te doen in plaats van te proberen watergerelateerde Dianabol bijwerkingen te behandelen.

Lees OokDianabol Winstrol – Kunnen deze twee steroïden met elkaar worden gecombineerd?

Dianabol bijwerkingen

4. Levertoxiciteit

Zoals met andere orale steroïden, is Dianabol c-17 alfa-gealkyleerd en dus hepatotoxisch. Dianabol zal ervoor zorgen dat AST/ALT-leverenzymen omhoog schieten, wat zorgt voor een significante leverstress zolang de cyclus loopt.

Voor veel bodybuilders is een dergelijke hepatotoxiciteit niet alarmerend, aangezien de lever een zeer veerkrachtig orgaan is, dat vaak herstelt na uitgebreid misbruik.

Colestase is echter nog steeds mogelijk en daarom is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van alcohol en hepatotoxische medicijnen (zoals bepaalde antidepressiva). Bodybuilders kunnen een supplement voor leverondersteuning nemen om dit probleem te verhelpen.

Opmerking: als iemand een ongezonde lever heeft, kan het innemen van Dianabol gevaarlijk zijn. Ook het combineren van Dianabol met andere hepatotoxische steroïden, zoals Winstrol of Anadrol, moet worden vermeden.

5. Testosterononderdrukking

Alle anabole steroïden zijn vormen van exogeen testosteron, die ervoor zorgen dat de natuurlijke aanmaak van testosteron in het lichaam wordt stopgezet.

Tijdens een cyclus is dit in eerste instantie niet problematisch; als een cyclus eenmaal is gestopt, kunnen gebruikers echter vaak last krijgen van bijwerkingen van een laag testosterongehalte.

Enkele van de symptomen van een laag testosterongehalte zijn de volgende:

  • Vermoeidheid
  • Uitputting
  • Testiculaire atrofie
  • Verminderd welzijn
  • Laag libido en seksuele disfunctie

Gebruikers kunnen bovenstaande bijwerkingen enkele weken of maanden ervaren, afhankelijk van de ernst van de schade aan de HPTA-as. Bodybuilders zullen dus gewoonlijk een postcyclustherapie (PCT) gebruiken om deze herstelperiode te verkorten en de natuurlijke testosteron tot zijn normale niveaus te herstellen.

Veel voorkomende en effectieve PCT-medicijnen die door bodybuilders worden ingenomen, zijn Nolvadex, hCG en Clomid.

Een cyclus met alleen dianabol vereist mogelijk slechts één van deze medicijnen, maar dianabol in combinatie met andere krachtige steroïden heeft mogelijk 2 of alle 3 de medicijnen nodig.

Lees Ook: Dianabol Resultaten

Legale alternatieven voor Dianabol

Eerlijk gezegd is Dianabol iets dat meer dan een halve eeuw geleden bodybuilders enthousiast maakte. Vandaag is niet het moment om Dianabol te gebruiken, grotendeels vanwege de negatieve bijwerkingen die gekend zijn en vanwege nieuwe en verbeterde middelen die je kunnen helpen vergelijkbare resultaten te krijgen zonder bijwerkingen of PCT.
Legale Dianabol-pillen zoals D-Bal en DBulk zijn hier perfecte voorbeelden van.

Crazy Bulk is een bekend merk dat bekend staat om zijn assortiment legale steroïden. DBal bootst de effecten van Dianabol na en is samengesteld met 100% natuurlijke ingrediënten. Het stimuleert niet alleen de eiwitsynthese, maar verbetert ook de stikstofretentie om de spiergroei te maximaliseren.

Bovendien helpt DBal ook de vetverbranding in je lichaam te stimuleren, zodat je vetvrije spiermassa kunt opbouwen. Het heeft de neiging om je focus en drive te verbeteren, zodat je je best kunt doen in de sportschool. Bekijk mijn onafhankelijke en gedetailleerde D-Bal Review door hier te klikken.

DBulk is een soortgelijk product van Brutal Force dat geweldige gebruikersrecensies heeft gekregen. Bekijk de DBulk recensie door hier te klikken.

Conclusie

Dianabol kan veel bijwerkingen veroorzaken en ik raad het gebruik ervan af. Het is iets dat tot het verleden behoort en je moet legale Dianabol-pillen zoals Dbal en Dbulk proberen om de beste resultaten uit je training te halen zonder bijwerkingen of PCT.

Vergelijkbare berichten