Bodybuilders die te vroeg stierven door het gebruik van steroïden

Bodybuilders die te vroeg stierven door het gebruik van steroïden

Het gebruik en misbruik van steroïden is niet iets nieuws in de wereld van bodybuilding. In feite gaat het gebruik ervan terug tot de jaren ’50 en ’60, toen bepaalde steroïden voor het eerst op de markt kwamen. In die tijd was er echter niet veel informatie beschikbaar over de bijwerkingen en gevaren van de meeste steroïden.

Dianabol was de eerste steroïde die gemaakt werd en het werd gezien als een zekere manier om spieren en kracht te vergroten. Het blijft nog steeds een van de meest populaire steroïden om te bulken. Door de testosteronniveaus in het lichaam te verhogen, is bewezen dat Dianabol je een voorsprong geeft op de anderen in de sportschool.

Niemand wist toen dat het bij regelmatig gebruik ook kan leiden tot lever- en nefrotoxiciteit. Ook wist niemand dat het tot andere problemen zou kunnen leiden, zoals de onderdrukking van testosteron.

Maar dat was toen…

Gevaren en bijwerkingen van Dianabol, Trenbolone, Deca Durabolin, Winstrol, Sustanon enz. zijn nu allemaal bekend en zijn dat al vele jaren, zozeer zelfs dat het gebruik van deze steroïden in veel landen verboden is zonder medisch voorschrift.

En toch blijven talloze bodybuilders ze gebruiken, waardoor ze hun leven op het spel zetten.

Het probleem met het gebruik van steroïden is dat je eraan verslaafd raakt. Het ophopen van biceps, borst en dijen geeft je een onvoorstelbare high en je wilt er steeds meer van krijgen. Dus als je denkt dat je een cyclus kunt doen en na een tijdje kunt stoppen, heb je het mis. Je wordt meegezogen in deze slechte wereld van drugs en steroïden en je blijft ze doen terwijl je je leven in gevaar brengt.

Ook al zijn er testosteronboosters zoals Testo Prime en andere natuurlijke supplementen die hen kunnen helpen geweldige resultaten te behalen, de meeste mannen nemen toch de drastische stap die na verloop van tijd fataal wordt.

Bodybuilders die te vroeg stierven

Er zijn honderden bodybuilders die het leven hebben verloren en op jonge leeftijd zijn overleden door het gebruik en misbruik van steroïden.

Hier zijn er een enkelen:

1. Rich Piana (gestorven op 45-jarige leeftijd)

Bodybuilders die te vroeg stierven door het gebruik van steroïden

Rich Piana is zo’n bodybuilder die in 2017 stierf aan een zware hartaanval. Hij is een van de weinige bodybuilders die publiekelijk heeft toegegeven steroïden te gebruiken.

Hij ging nog een stap verder en raadde zelfs het gebruik ervan af.

In een YouTube-video verklaarde Rich Piana dat hij op 18-jarige leeftijd begon met het nemen van steroïden en dat hij ze 27 jaar lang slikte. Hij zei ook duidelijk dat het zijn keuze was om deze kant op te gaan.

Het is bekend dat hij in zijn huis is ingestort terwijl hij bij zijn vriendin was.

Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en lag in coma toen hij stierf.

Hoewel hij beweerde dat hij steroïden op een veilige manier gebruikte en hij nog steeds een volle haardos had, geen acnelittekens en een strakke taille had, deed zijn vroegtijdige dood de vraag rijzen of steroïden ooit veilig gebruikt kunnen worden.

2. Dallas McCarver (gestorven op 26-jarige leeftijd)

Dallas McCarver stierf toen hij net 26 was.

Nou dat is geen leeftijd om te sterven!

Deze man had een veelbelovende carrière als bodybuilder en hij haalde de krantenkoppen toen hij tussen 2013 en 2015 maarliefst 3 van de 5 IFBB-competities won. Niet alleen dit, hij staat ook bekend als nummer 8 in Mr Olympia in 2016.

Bodybuilders die te vroeg stierven door het gebruik van steroïden

In 2017 stierf hij in zijn huis. Eerder dat jaar zakte hij in elkaar terwijl hij op het podium stond en poseerde voor de Arnold Classic in Australië, omdat het een teken was van wat komen ging. Later legde hij uit dat hij last had van een luchtweginfectie en moeite had om op adem te komen toen hij op het podium in elkaar zakte.

Het was op de noodlottige dag van 22 augustus 2017 dat hij op de vloer van zijn huis gevonden werd met voedsel dat overal om hem heen lag. Hij werd de volgende dag dood verklaard. Enkele van de complicaties die aan het licht kwamen bij zijn autopsie waren onder meer vergrote lever en nieren, zware longen en een papillair schildkliercarcinoom.

Al deze complicaties benadrukten het misbruik van steroïden door de jaren heen. Het is echt triest hoe een jonge en slimme bodybuilder met een veelbelovende carrière zo vroeg het leven liet.

3. Andreas Münzer (gestorven op 31-jarige leeftijd)

Andreas was een andere bodybuilder uit Oostenrijk die een geweldige bodybuildingcarrière voor de boeg had. Hij stond bekend om zijn bulkende lichaamsbouw en had een aantal titels op zijn naam staan.

Andreas Münzer

Hij won de zwaargewichttitel op de IFBB World Amateur Games in 1989 en het is bekend dat hij aan vele andere competities heeft deelgenomen, waaronder de Mr. Olympia en de Arnold Classic.

Hij zou zoveel steroïden hebben gebruikt dat hij vlak voor zijn dood het laagste percentage lichaamsvet ter wereld had. Dit kan iets heel gevaarlijks zijn, omdat je lichaam vet nodig heeft om te overleven en goed te kunnen functioneren.

Maandenlang had hij hevige buikpijn en werd in maart 1996 in het ziekenhuis opgenomen.

Op 12 maart van dat jaar kreeg zijn maag inwendige bloedingen. Artsen probeerden deze bloeding te stoppen, maar slaagden hier niet in. Zijn nieren en lever stortten in en op de ochtend van 14 maart 1996 werd hij dood verklaard.

Zijn vroegtijdige dood was een enorme klap voor de bodybuildingwereld en bracht het onderwerp van het gebruik en misbruik van steroïden onder bodybuilders naar voren.

4. Anthony D’Arezzo (gestorven op 44-jarige leeftijd)

Anthony was afgestudeerd aan de Boston University en had tien jaar lang als personal trainer gewerkt. Hij won ook het Overall New England Championship in 1997. Daarnaast stond hij een paar keer in de top tien in NPC Nationals. Niet alleen dit, hij deed ook aan powerlifting.

Anthony D'Arezzo

Tijdens de training scheurde hij in 1997 zijn triceps en moest hij geopereerd worden om het te laten corrigeren. Hierdoor duurde het 2 jaar voordat hij weer ging trainen. Een ander feit dat tijdens zijn medisch onderzoek naar voren kwam, was dat hij een aangeboren hartafwijking had.

Doktoren waarschuwden vaak dat als hij niet zou stoppen met het nemen van steroïden voor spieropbouw, dit hem zijn leven zou kosten. Maar hij was niet iemand die luisterde of misschien was de verleiding om breder te worden te groot voor hem om naar een verstandig advies te luisteren.
Het is bekend dat hij is doorgegaan met de inname van steroïden, inclusief het consumeren van groeihormonen.

Een van de bijwerkingen van groeihormoonshots is een aandoening die acromegalie genoemd wordt en die geassocieerd wordt met de abnormale groei van lichaamsdelen en organen.

Hij zakte in elkaar in zijn hotelkamer op het Sheraton Station Square in de nacht voordat hij op het punt stond deel te nemen aan de Masters Nationals en werd dood verklaard. Artsen onthulden de doodsoorzaak als cardiomyopathie, met de nadruk op het gebruik van steroïden.

Lees ook – Top 10 bodybuilders aller tijden

5. Nasser El Sonbaty (gestorven op 47-jarige leeftijd)

Met een Egyptische vader en een Joegoslavische moeder had Nasser El Sonbaty de perfecte genen om een geweldige bodybuilder te worden. Het is een bekend feit dat hij in 1983 op 17-jarige leeftijd al 85 kilo aan het benchen was. Zijn eerste professionele wedstrijd was My Olympia waar hij in 1994 op nr. 7 eindigde.

Nasser El Sonbaty

Hij staat bekend als de Ongekroonde Mr. Olympia omdat velen nog steeds van mening zijn dat hij in 1997 de titel had moeten winnen in plaats van Dorian Yates. Het is ook bekend dat hij in 1999 de Arnold Classic in Ohio heeft gewonnen.

Hij moest verschillende operaties ondergaan na een stafylokokbesmetting. Niet alleen dit, hij had ook veel hartproblemen en had een harttransplantatie nodig. Hij kwam echter niet in aanmerking als kandidaat voor een harttransplantatie en ging terug naar Egypte om zijn laatste dagen door te brengen met zijn vrienden en familie. Op amper 47-jarige leeftijd stierf hij in zijn slaap vanwege hart- en nierfalen.

6. Daniele Seccarecci (gestorven op 33-jarige leeftijd)

Daniele Seccarecci, geboren in 1980, wordt genoemd in het Guinness Book of World Records als de man met de grootste armen ter wereld. Hij wordt ook algemeen erkend als de zwaarste competitieve mannelijke bodybuilder.

Daniele Seccarecci

Hij raakte al vroeg in zijn leven geïnteresseerd in bodybuilding en raakte verslaafd aan de wereld van spieren en gewichten. Hij werd een professionele bodybuilder op 26-jarige leeftijd. Het is echter ook bekend dat hij lang geleden begon met het gebruik van steroïden en ook werd gearresteerd voor illegale marketing van steroïden in 2011. Hij werd toen onder huisarrest geplaatst.

Hoewel het nooit is vastgesteld, wordt grotendeels aangenomen dat hij een hartaandoening had en dat hij stierf aan een hartaanval. Het was op 4 september 2013 dat hij instortte en zijn hoofd stootte om nooit meer op te staan.

Helaas was het zijn moeder die hem dood vond in zijn kamer. Hij was net terug uit Finland na zijn deelname aan enkele sportevenementen.

7. Greg Kovacs (gestorven op 44-jarige leeftijd)

Greg Kovacs was een ongelooflijk grote man. Hij was 1.80 meter lang en woog 181 kg op de weegschaal. Niet alleen dit, het is ook bekend dat hij zijn biceps in zijn topjaren tot 27 inch heeft laten groeien.

Greg Kovacs

Greg, van oorsprong Canadees, werd 13e op de Arnold Classic in het jaar 2004, wat zijn beste prestatie ooit was. Het is bekend dat hij in de nacht van 22 november 2013 in zijn slaap bezweek aan hartfalen. Zijn plotselinge dood riep veel vragen op met betrekking tot het gebruik van steroïden door bodybuilders.

8. Shawn Rhoden (gestorven op 46-jarige leeftijd)

Het is zeer jammer voor Shawn Rhoden om op jonge leeftijd op de lijst van dode bodybuilders te staan. Van hem is bekend dat hij op 6 november 2021 op 46-jarige leeftijd is overleden. Op dit moment is alleen bekend dat hij lijkt te zijn bezweken aan een zware hartaanval.

Shawn Rhoden

Shawn was de Olympia-winnaar in 2018 en zijn vroegtijdige dood lijkt zijn fans over de hele wereld te raken. Het is niet duidelijk wat de echte reden achter zijn dood was, maar het gebruik van steroïden is vrij gebruikelijk onder professionele bodybuilders en de meesten van hen lijken hun leven in gevaar te brengen door hun toevlucht te nemen tot dergelijke producten om spierkracht te krijgen of zelfs om lichaamsvet te verminderen.

Heeft de vroege dood van bodybuilders een impact gehad?

Nou, om eerlijk te zijn, is deze vraag is nogal subjectief. Hoewel het algemeen bekend is dat het gebruik van steroïden alomtegenwoordig is in de bodybuilding-scene, is het aan individuen om voor zichzelf te beslissen of ze deze gevaarlijke route willen inslaan of niet.
Een van de recente sterfgevallen is die van Andy Haman die op 19 maart 2021 overleed na een elleboogoperatie. Hoewel er geen bewijs is dat hij stierf vanwege steroïde complicaties, is het zeker dat hij zwaar aan de steroïden zat.

Zijn vroegtijdige overlijden lijkt de beslissende factor te zijn geworden in het feit dat een andere bodybuilder Jordan Peters stopte met competitieve bodybuilding en zijn steroïdengebruik stopzette. Andy Haman was een rolmodel en mentor voor Peters en hij lijkt zwaar getroffen te zijn door zijn dood. Het is bekend dat hij heeft gezegd dat hij stopt met het gebruik van steroïden omdat hij zich niet gezond voelt.

Dit lijkt een goed begin en stuurt een sterke boodschap, vooral naar die jonge jongens die aan het begin van hun carriere staan en proberen te beslissen of ze doping gaan gebruiken of niet.

Ik zou zeggen, iemand heeft tenminste een begin gemaakt en ik kan alleen maar wensen dat het met de tijd beter gaat!

Is het gebruik van steroïden toegestaan bij bodybuilding?

Het is zeer jammer dat het gebruik van steroïden vrij veel gebruikt wordt door bodybuilders. De belangrijkste reden waarom bodybuilders steroïden gebruiken, is om snel op te bouwen of af te bouwen in een mate die van nature niet mogelijk is of lang zou duren zonder steroïden.

Lees Ook:

Veelgestelde vragen

Hoe stierf Greg Kovacs?

Van Greg Kovacs is bekend dat hij stierf aan een hartaanval in zijn slaap in zijn huis in Ontario, Canada. Hij heeft geen kinderen en laat zijn ouders en twee zussen achter.

Hoe stierf Rich Piana?

Van Rich Piana is bekend dat hij een zware hartaanval heeft gehad toen hij bij zijn vriendin thuis was. Hij is een bodybuilder die erkende dat hij steroïden gebruikte en ook zei dat hij steroïden op een veilige manier gebruikte en dat hij geen bijwerkingen had. Zijn plotselinge dood deed echter veel vragen hierover rijzen en maakte duidelijk dat het gebruik van steroïden niet veilig kan zijn!

Conclusie

Er zijn nog veel meer bodybuilders en jongens die te vroeg zijn overleden vanwege het misbruik van steroïden. Ook al deden ze niet mee, ze stonden bekend om hun goede lichaamsbouw.

Sommigen van hen zijn Aziz Zyzz Shervarshian die stierf op slechts 22-jarige leeftijd en Oli Cooney die stierf op de jonge leeftijd van 20.

Hoewel er geen bewijs is, wordt vermoed dat iemand zo groot en enorm als Michael Clarke Duncan is overleden vanwege het gebruik van steroïden.

Wat triest en hoogst ongelukkig is, is dat dit nu een wereldwijde trend aan het worden is. Meer en meer jonge jongens spelen met steroïden in de VS, Europa, het VK, Azië, Australië, Nieuw-Zeeland enz. Elke plaatselijke sportschool lijkt wel iemand te hebben die drugs of steroïden gebruikt, ook al is het in de meeste landen illegaal om deze te kopen en te gebruiken.

Het grootste probleem is dat iedereen in de kortst mogelijke tijd groot en enorm wil worden en geen van deze jongens heeft het geduld om op een natuurlijke manier hard te trainen. Alles wat je vooruitgang versnelt, zal op de een of andere manier een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Het menselijk lichaam heeft zijn beperkingen en er is een limiet wat betreft het aangroeien van spieren op natuurlijke wijze. Alles daarbuiten wordt gedaan met behulp van gevaarlijke medicijnen en steroïden. Bovendien wordt het pas echt serieus als je verslaafd raakt aan deze medicijnen en steroïden.

Afgezien hiervan gebruiken veel bodybuilders gevaarlijke vetverbranders om waanzinnig lage niveaus van lichaamsvet te hebben. Clenbuterol is er bijvoorbeeld een. Phentermine is een andere en van beide is bekend dat ze dodelijke bijwerkingen hebben. Ephedra is een andere vetverbrander waarvan bekend is dat deze de werking van het hart verstoort en een hartaanval wordt als een van de ernstigste bijwerkingen beschouwt. Als je op zoek bent naar een veilige vetverbrander, dan kun je hier misschien de lijst met beste vetverbranders van 2021 bekijken.

Als je van spieropbouw houdt, zou mijn advies zijn om te genieten van het proces van het verkrijgen van spieren en kracht terwijl je zo natuurlijk mogelijk bent. Het heeft geen zin om je leven in gevaar te brengen. Je kunt nog steeds een goede hoeveelheid spieren en kracht opbouwen met natuurlijke supplementen die geen bijwerkingen hebben.

Het advies van de dag is om veilig te zijn en te genieten van bodybuilding!

Vergelijkbare berichten